Chilarska Ewa – TW „Małgorzata”

By | Marzec 30, 2016

Chilarska Ewa c. Piotra ur. 26.10.1957 IPN Lu oo419/131 TW ps. „Małgorzata” nr. rej. 3759 Siedlce WSR-P

Mieszkanka Ostrołęki. Wykształcenie średnie ogólne. Studentka II roku filologii rosyjskiej w Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej w Siedlcach, mieszkająca w DS. nr. 3 w Siedlcach. Do współpracy z SB zwerbował ją 29.04.1978 r. st. sierż. Jerzy Zawistowski st. insp. Wydz. III KW MO w Siedlcach. Własnoręcznie napisała oświadczenie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Małgorzata”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji do Sprawy Obiektowej kryptonim „Sorbona” i Ośrodka Duszpasterstwa Akademickiego istniejącego przy WSR-P. Z czynnej sieci agenturalnej siedleckiej SB została wyeliminowana 25.07.1978 roku z powodu reorganizacji kierunków studiów na WSR-P i przeniesienia się w celu kontynuacji nauki do innego regionu Polski. Akta dotyczące jej osoby zostały przekazane do archiwum Wydziału „C” WUSW w Sielcach z zaliczeniem Teczki Personalnej do kategorii B-30 a Teczki Pracy do kategorii B-15. W okresie tej krótkiej współpracy (trzy miesiące) odbyto z nią 7 spotkań, z których uzyskano 7 informacji operacyjnych, z czego 2 napisała własnoręcznie. W archiwach IPN znajduje się 61 dokumentów dotyczących jej osoby.