Szulc Jerzy – TW „Kłak”

By | Marzec 30, 2016

Szulc Jerzy s. Ryszarda ur. 18.02.1954 IPN Lu 00414/558 i IPN Lu 00419/1478 TW ps. „Kłak” nr. rej. 8428 Siedlce                                                             Pochodzący z Siedlec mieszkaniec Łukowa. Wykształcenie zasadnicze zawodowe o specjalności betoniarz-zbrojarz. W 1986 roku pracował, jako kierownik Ośrodka Kolonijnego w Kisielanach ochranianego w ramach Sprawy Obiektowej kryptonim „Kuźnia” przez Wydział III SB KW MO w Siedlcach. Do współpracy z SB zwerbował go na zasadzie dobrowolności 15.04.1987r. ppor. K. Pliszka st. insp. SB Wydz. III KW MO w Siedlcach. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Kłak”. 22.08.1989 roku wystawiono wniosek o rozwiązanie współpracy. Wiązało się to ze zmianą miejsca pracy (przeszedł do pracy w sektorze niepublicznym) i utratą możliwości zdobywania informacji do SO krypt. „Kuźnia”. W okresie współpracy odbyto z nim cztery spotkania, podczas których przekazywał informację w formie ustnej. Nie był wynagradzany. W archiwach IPN znajdują się 82 dokumenty dotyczące jego osoby.