Wierzbicki Piotr KO Laski gm. Żabia Wola pow. Garwolin

By | Maj 1, 2015

Wierzbicki Piotr s. Władysława ur. 22.09.1932 r. IPN Lu 00423/100-105 KO Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach nr. rej. 7678 Laski gm. Żabia Wola pow. Garwolin

Mieszkaniec wsi Laski gm. Żabia Wola pow. Garwolin. Wykształcenie podstawowe. Pracownik PKP Tarczyn. Zatrudniony w charakterze dróżnika na przejeździe kolejowym PKP w Dziecinowie gm. Sobienie Jeziory pow. Garwolin, na którym to SB zainstalowała Stały Punkt Zakryty do obserwacji samochodów z zagranicznymi rejestracjami przejeżdżających przez w/w przejazd. Od 27.09.1984 r. w zamian za wynagrodzenie pieniężne podjął współprace z SB, jako Kontakt Operacyjny Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Do współpracy zwerbował go mł. insp. WZO WUSW w Siedlcach mł. chor. Jan Jurzyk. Był prowadzony z ramienia SB przez następujących oficerów SB mł. chor. J. Jurzyk i ppor. Nowaka. Współpracę zakończono 5.05.1990 r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN zachowało się 35 dokumentów dotyczących jego osoby w tym 10 napisanych własnoręcznie pokwitowań odbioru pieniędzy za przekazywane informacje.