Mazurek Janusz KO Siedlce

By | Maj 1, 2015

Mazurek Janusz s. Wiktora ur. 28.05.1951r. IPN Lu 00423/70 KO nr. rej. 7679 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Dziennikarz (fotoreporter) Tygodnika Siedleckiego. Członek PZPR, ORMO i TPPR. Z racji tego, że SB nie wolno było werbować na TW członków PZPR współpracował z nimi na zasadzie dobrowolności od wielu lat ( pierwsze dokumenty potwierdzające współprace pochodzą z 1983r.) w zamian za wynagrodzenie, jako Kontakt Operacyjny. Wykonywał na ich zlecenia zdjęcia z manifestacji i akcji protestacyjnych organizowanych przez podziemie solidarnościowe oraz osób będących w zainteresowaniu np. rodziny Goławskich.. Jego osobę, jako współpracownika prowadził st. chor. Z. Nowak st. insp. Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Był oceniany, jako współpracownik bardzo pozytywnie, jako osoba odpowiedzialna i dyskretna wyróżniająca się własną inicjatywą w realizacji zlecanych mu zadań. Podczas przesłuchań wielokrotnie okazywano jego zdjęcia przesłuchiwanym przez SB działaczom siedleckiej opozycji. W jego aktach zachowało się wiele pokwitowań na odbiór pieniędzy za wykonywane na potrzeby SB zdjęcia. W archiwach IPN zachowały się 43 dokumenty dotyczące jego osoby.