Firlik Leon Józef – KO

By | Maj 1, 2015

Firlik Leon Józef s. Bronisława ur. 16.05.1931 r. IPN Lu 00423/100-105 KO Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach nr. rej. 7441 Bronisławów gm. Mszczonów

Mieszkaniec wsi Bronisławów w gminie Mszczonów. Posiadał tam gospodarstwo rolne. Wykształcenie podstawowe. Dodatkowo był pracownikiem PKP Góra Kalwaria zatrudnionym w charakterze dróżnika na przejeździe kolejowym PKP w Dziecinowie gm. Sobienie Jeziory pow. Garwolin, na którym to SB zainstalowała Stały Punkt Zakryty do obserwacji samochodów z zagranicznymi rejestracjami przejeżdżających przez w/w przejazd. Od 19.12.1984 r. był w zamian za wynagrodzenie pieniężne Kontaktem Operacyjnym SB Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Był prowadzony z ramienia SB od 19.12.1984 r. przez mł. chor. J. Jurzyka a następnie od 15.03.2988 r. przez ppor. Z. Paszkiewicza. Współpracę zakończono 5.05.1990 r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN zachowało się 38 dokumentów dotyczących jego osoby w tym 18 napisanych własnoręcznie pokwitowań odbioru pieniędzy za przekazywane informacje.