Adamczyk Marian TW ps. „Tygrys” Strzała k. Siedlec

By | Luty 7, 2015

Adamczyk Marian s. Juliana ur. 23.02.1922 r. IPN Lu 00419/370 TW ps. „Tygrys” Strzała k. Siedlec

Mieszkaniec wsi Strzała k. Siedlec. Do współpracy z PUBP w Siedlcach został zwerbowany 4.10.1946 roku. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Tygrys”. //..// Zobowiązanie Ja Adamczyk Marian s. Ludwika 22 II 1922 r. we wsi Strzała gm. Niwiski pow. Siedlce. Zobowiązuję się współpracować dobrowolnie z władzami P.U.B.P. w Siedlcach. Celem wykrywania wszelkich wrogów Polski Demokratycznej oraz wszystkich elementów Anty Demokratycznych którzy działają na szkodę obecnego ustroju Państwa Polskiego. Co mi wiadomo będzie donosić będę pod. ps. „Tygrys”. Tajemnicę zachowam, w razie zdrady powieżonej mi tajemnicy będę surowo ukarany o czym zostałem z góry powiadomiony. Adamczyk Marian Siedlce 4 X 1946 r. //..// (zachowano oryginalną pisownię) W archiwach IPN znajduje się 7 dokumentów dotyczących jego osoby w tym oryginał zobowiązania o współpracy.