Rzyski Aleksander KO Osieck pow. Garwolin

By | Luty 7, 2015

Rzyski Aleksander s. Bronisława ur. 03.02.1930 r. IPN Lu 00423/100-105 KO SPZ Dziecinów nr. rej. 3577 Osieck pow. Garwolin

Mieszkaniec wsi Osieck pow. Garwolin. Wykształcenie podstawowe. Pracownik PKP Góra Kalwaria. Zatrudniony w charakterze dróżnika na przejeździe kolejowym PKP w Dziecinowie gm. Sobienie Jeziory pow. Garwolin, na którym to SB zainstalowała Stały Punkt Zakryty do obserwacji samochodów z zagranicznymi rejestracjami przejeżdżających przez w/w przejazd. Od 16.11.1977 r. w zamian za wynagrodzenie pieniężne podjął współprace z SB, jako Kontakt Operacyjny Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Był prowadzony z ramienia SB przez następujących oficerów SB por. T. Lasonia mł. chor. J. Jurzyk i st. chor. Nowaka Współpracę zakończono 5.05.1990 r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN zachowało się 59 dokumentów dotyczących jego osoby w tym 37 napisanych własnoręcznie pokwitowań odbioru pieniędzy za przekazywane informacje.