Rzymski Zbigniew KO

By | Luty 7, 2015

Rzymski Zbigniew s. Mirosława ur. 07.03.1966 IPN Lu 00423/72-74 KO Stałego Punktu Obserwacyjnego w Sokołowie Podlaskim

Pracował, jako dróżnik na przejeździe kolejowym PKP w Sokołowie Podlaskim na stworzonym tam specjalnie na potrzeby Służby Bezpieczeństwa Stałym Punkcie Obserwacyjnym nr. rej. 3460. Był Kontaktem Operacyjnym SB tego Zakrytego Punktu Obserwacyjnego. Do współpracy zwerbował go 03.09.1986r. mł. chor. Jan Jurzyk mł. insp. WZO WUSW w Siedlcach. Celem współpracy było zbieranie informacji o samochodach z rejestracją dyplomatyczną przejeżdżających przez ten przejazd. Ten Stały Punkt Sygnalizacyjny siedleckiej SB pracował w systemie całodobowym. Za współpracę był wynagradzany pieniężnie. W jego aktach zachowały się liczne pisane własnoręcznie pokwitowania odbioru pieniędzy od SB. Współpracę zakończono 28.05.1990r. w związku z reorganizacją resortu spraw wewnętrznych a jego akta złożono w archiwum Biura „C” WZO WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN zachowało się 11 dokumentów dotyczących jego osoby.