Szabłowińska Krystyna Anna TW ps. „Liść” Siedlce

By | Luty 7, 2015

Szabłowińska Krystyna Anna c. Edwarda ur. 07.04.1956 r. IPN Lu 00414/967 i IPN Lu 00423/54 TW ps. „Liść” nr. ew. 9119 Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Wykształcenie średnie. Zatrudniona na stanowisku kierownika recepcji w Zajeździe Turystycznym „Hetman” w Siedlcach. Do współpracy z SB zwerbował ją 2.11.1988 roku ppor. Jan Jurzyk inspektor SB Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Celem pozyskania było między innymi to, że jako kierownik mogła rozmieszczać gości hotelowych w pokojach Zajazdu Turystycznego „Hetman” wskazanych przez pracowników operacyjnych SB w celu kontroli operacyjnej kierowców „TIR”, którzy nocowali w w/w Zajeździe. W okresie współpracy odbyto z nią 10 spotkań. Za współpracę była wynagradzana w formie pieniężnej. W jej aktach znajduje się własnoręcznie napisane pokwitowanie odbioru 10000 zł z rąk oficera SB. Jako TW była wykorzystywana też przez pion MO. Jako tajny współpracownik była oceniona bardzo pozytywnie. Współpracę zakończono 23.05.1990 r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN znajdują się 53 dokumenty dotyczące jej współpracy z SB w tym Teczka Pracy.