Lewandowski Henryk KO

By | Luty 7, 2015

Lewandowski Henryk s. Andrzeja ur. 13.07.1930 IPN Lu 00423/100-105 KO SPZ w Dziecinowie nr. rej. 5469 Warszawice gm. Sobienie Jeziory

Mieszkaniec wsi Warszawice gmina Sobienie Jeziory.. Wykształcenie podstawowe. Członek PZPR. Pracownik PKP Góra Kalwaria. Zatrudniony w charakterze dróżnika na przejeździe kolejowym PKP w Dziecinowie gm. Sobienie Jeziory pow. Garwolin, na którym to SB zainstalowała Stały Punkt Zakryty do obserwacji samochodów z zagranicznymi rejestracjami przejeżdżających przez w/w przejazd. Od 28.03.1981 r. Był w zamian za wynagrodzenie pieniężne Kontaktem Operacyjnym SB Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Był prowadzony z ramienia SB od 28 marca 1981 roku przez mł. chor. Tadeusza Baszkiewicza a następnie od 8.02.1983 r. przez mł. chor. J. Jurzyka. Współpracę zakończono 5.05.1990 r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN zachowało się 50 dokumentów dotyczących jego osoby w tym 26 napisanych własnoręcznie pokwitowań odbioru pieniędzy za przekazywane informacje.