Komonciak Stanisław TW ps. „Zemsta” Ceranów pow. Sokołów Podl.

By | Grudzień 6, 2014

Komonciak Stanisław s. NN ur. 02.03.1924 r. IPN Lu 00419/589 TW ps. „Zemsta” Ceranów pow. Sokołów Podlaski

Mieszkaniec wsi Ceranów w pow. Sokołów Podlaski. Wykształcenie 4 klasy szkoły powszechnej. Gajowy w Nadleśnictwie Sokołów Podlaski (Leśnictwo Przeździatka). Do współpracy z organami Urzędu Bezpieczeństwa zwerbował go 24 X 1949r. referent IV Referatu PUBP w Sokołowie Podlaskim Frydrych Stanisław. Motywem pozyskania było danie możliwości zemsty za śmierć brata zabitego w 1946 r. byłego gajowego, po którym przejął tą funkcję. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB i przyjął pseudonim konspiracyjny „Zemsta”. W jego charakterystyce wystawionej 18.01.1957r. przez referenta IV Referatu PUBP w Sokołowie Podlaskim Stanisława Frydrycha Możemy przeczytać: //..//Inf. „Zemsta” pracując po linii N-ctwa starał się ustalone zadania wykonywać sumiennie i na czas. Na spotkania przychodził punktualnie, lecz pracując w lesie dawał doniesienia treści ogólnej. Za dane doniesienia był wynagradzany jednorazowo. Wyrobiony jest politycznie dostatecznie i cieszy się zaufaniem ludności. Ostatnio do 9-I-57. wyjechał na półroczny kurs leśniczych. Nadaje się do dalszej współpracy i po powrocie zostanie wykorzystany po linii wsi. (pisownia oryginalna) Ostatni wpis dotyczący jego osoby pochodzi z 02.05.1967r. i dotyczy udzielenia informacji o nim. Wniosek wystawiła Komenda Milicji Obywatelskiej Woj. Warszawskiego. W archiwach IPN zachowały się 23 dokumenty dotyczące jego osoby.