Gers Andrzej – TW „Myśliwy”

By | Grudzień 6, 2014

Gers Andrzej s. Mariana ur. 10.11.1942 IPN Lu 00414/506 TW ps. “Myśliwy” nr. rej. 6413 Miedzna pow. Węgrów

Pracował, jako magazynier materiałów opałowych w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Miedznej w powiecie węgrowskim. Do współpracy został pozyskany na zasadzie dobrowolności 22.09.1982 r. przez mł. insp. SB Wydz. IV KW MO w Siedlcach mł. chor. Mieczysława Drożdżewskiego. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy. Celem pozyskania było pozyskiwanie informacji dotyczących antysocjalistycznych działalności ugrupowań chłopskich z terenu gminy Miedzna powiat Węgrów w woj. Siedleckim. W związku z tym, że siedmiokrotnie nie stawił się na spotkania (w tym czasie często chorował i przebywał na zwolnieniu lekarskim) 06.05..1988 chor. Bogdan Pędzich insp. SB RUSW w Węgrowie wystawił wniosek o przekwalifikowanie jego osoby z TW na Źródło Sygnalizacyjne i złożenie jego akt w archiwum Biura „C” WZO WUSW w Siedlcach z możliwością wykorzystywania jego osoby, jako TW w przyszłości. Do tego czasu odbył 19 spotkań z oficerami SB przekazując wartościowe informacje, które były wykorzystywane w Sprawie Obiektowej kryptonim „Plon”, a także rozmów ostrzegawczych z klerem i osobami prezentującymi negatywne postawy. Nie był wynagradzany finansowo. W archiwach IPN znajduje się 46 mikrofilmów zawierających dokumenty dotyczące jego osoby.