Drozio Jan – TW „Agronom? „

By | Grudzień 6, 2014

Drozio Jan s. Mikołaja ur. 03.02.1910 IPN Lu 00419/349 TW ps. „Agronom” „Spokojny” Wiśniew gm. Jakubów pow. Mińsk Mazowiecki

Rolnik. Mieszkaniec wsi Wiśniew gm. Jakubów pow. Mińsk Mazowiecki. Został zwerbowany w 1946 roku przez UB do rozpracowywania członków „band” grasujących na terenie powiatu Mińsk Mazowiecki. Oficjalnie nie został zarejestrowany. 15 III1948 r. ref. Wydz. III Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa w Mińsku Mazowieckim Turczyński Zygmunt wystawił wniosek o zatwierdzenie jego osoby, jako kandydata na tw. na podstawie materiału kompromitującego, jakim było nielegalne posiadanie broni palnej. Formalnie został zwerbowany 16 III 1946 podpisując własnoręcznie zobowiązanie o podjęciu współpracy, przyjmując pseudonim operacyjny „Agronom”. W 1948 został pod sołtysem gromady Wiśniew i podjął współpracę z KP MO w Mińsku Mazowieckim, jako TW ps. „Spokojny”. 29 X 1948 został zarejestrowany, jako informator MO. 15 V 1949 współpracę zakończono. W archiwach IPN zachowały się 22 dokumenty dotyczące jego osoby.