Matejek Ewa TW „Frezja” Siedlce

By | Wrzesień 29, 2014

Matejek Ewa c. Władysława ur.24.01.1957 IPN Lu 00414/635 TW ps. „Frezja” Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Kasjerka w Narodowym Banku Polskim Oddział w Siedlcach. Do współpracy zwerbował ją 15.09.1983 r. ppor. Stanisław Bednarz st. inspektor Wydz. V SB WUSW w Siedlcach. Własnoręcznie napisała zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim „Frezja”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji o ludziach b. członków NSZZ Solidarność jak również o nowo prowadzonym ruchu związkowym. Zabezpieczenie informacji o aktualnych problemach i sytuacji w zakładzie, w którym pracuje. Informowanie o wszystkich nieprawidłowościach występujących w jej zakładzie pracy. W przyszłości do rozpracowywania innych środowisk. Ze względu na to, że posiada możliwości informowania o byłych członkach NSZZ Solidarność jak również o innych osobach planowane jest uzyskanie wszelkich wiadomości o przejawach wrogiej i destrukcyjnej działalności członków związku. W postanowieniu o rozwiązaniu z nią współpracy możemy przeczytać: //..// W okresie 1983-1989 odbyto z TW 19 spotkań. Informacje były wykorzystywane w sprawie obiektowej i dotyczyły ogólnych spraw związanych z zakładem pracy. Od 1987 roku zawieszono współpracę z TW z uwagi na pójście na urlop macierzyński. Biorąc pod uwagę ogólną sytuację społeczno-polityczną w kraju oraz brak dostępu TW do informacji interesujących SB dalsze jego wykorzystywanie staje się nie celowe. W związku z powyższym postanowiono złożyć w archiwum sekcji „C” WZO WUSW w Siedlcach w kategorii akt teczka personalna B-10 teczka pracy B-5. Materiały wydawać bez porozumienia z jednostką składającą. Podpisał kpt. Krzysztof Siwiński. Podczas współpracy była wynagradzana pieniężnie między innymi pokwitowała 07.11.1983 2 tys. zł, 20.02.1987 5 tys. zł. 30.11.1989 postanowiono zakończyć współprace z TW ps. „Frezja” W archiwach IPN zachowało się 45 mikrofilmów dotyczących jej osoby.