Bobryk Wacław TW ps. „Wiesiek” Siedlce

By | Maj 12, 2014

Bobryk Wacław s. Franciszka ur. 24.10.1940IPN Lu 00419/1604 TW ps. „Wiesiek” nr. ew. 6507 nr. rej. 6791 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Ogrodnik-pieczarkarz. Prowadził własne gospodarstwo rolno-hodowlane we wsi Topórek pow. Siedlce. Z zamiłowania myśliwy i strażnik przyrody. Do współpracy z SB pozyskał go 21.07.1983  mł. chor. J. Orzyłowski inspektor Wydz. IV WUSW w Siedlcach. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim „Wiesiek”. Miał być źródłem informacji na temat antysocjalistycznej działalności w środowisku wiejskim i o osobach zajmujących się wrogą działalnością w Sprawie Obiektowej kryptonim „Plon” i Sprawie Operacyjnego Rozpracowania kryptonim „Związek”. Miał też zbierać informacje na temat Radia Solidarność i Duszpasterstwa Rolników.  Od 16 maja 1985 za jego zgodą prowadził go kpt. Jerzy Sadowski st. insp. Wydz. VI WUSW w Siedlcach. W jego aktach jest odnotowane 29 spotkań, które odbył z oficerami SB. Donosił między innymi na Tchórznickiego Wojciecha, Jastrzębskiego Zbigniewa, Kamińskiego Ryszarda i Rumianowskiego Wiesława udzielał też informacji na temat swoich kolegów z Koła Łowieckiego „Las”. Jak podaje jego charakterystyka z 04.12.1989 w związku z urazem kręgosłupa i przebywaniem na rencie inwalidzkiej postanowiono zakończyć z nim współpracę a jego akta przekazać do archiwum. Wniosek wystawił kpt. J. Sadowski. W archiwach IPN znajduje się 174 dokumenty dotyczące jego osoby.