TW „Kaśka”

By | Maj 12, 2014

Gołębiewski Krzysztof Fryderyk s. Jana ur. 29.08.1961 IPN Lu 00414/763 TW ps. „Kaśka” nr. rej. 9145 Węgrów

Kierowca w Spółdzielni Transportu Wiejskiego w Węgrowie. Do współpracy z SB pozyskał jego na zasadzie współodpowiedzialności obywatelskiej za ład i porządek w kraju 1 stycznia 1988 roku chor. Bohdan Pędzich insp. SB RUSW w Węgrowie. Napisał własnoręcznie zobowiązanie o współpracy i obrał pseudonim operacyjny „Kaśka”. Pozyskany został w celu dopływu bieżących informacji o działalności STW, faktów marnotrawstwa mienia i niegospodarności, ewentualnych konfliktów społecznych i przejawach wrogiej przez byłych działaczy „Solidarności”. Jak podaje jego charakterystyka z 20.11.1989 r. do tego czasu odbyto z nim 4 spotkania. W związku z tym, że SB nie pomogła załatwić jego bratu zwrotu prawa jazdy zabranego za jazdę ciągnikiem pod wpływem alkoholu odmówił dalszej współpracy postanowiono rozwiązać z nim współpracę a jego akta złożyć w archiwum Sekcji „C” Wydziału Zabezpieczenia Operacyjnego WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN zachowało się 46 mikrofilmów z dokumentami dotyczącymi jego osoby.