TW „Czesław”

By | Maj 12, 2014

Borkowski Jan s. Czesława 10.01.1938 IPN Lu 00419/810 TW ps. Czesław nr. rej. 4506 Rętki gm. Zbuczyn

Rolnik. Były sołtys wsi Rętki gm. Zbuczyn. Do współpracy zwerbował jego 13.07.1979  st. sierż. Andrzej Jeronim insp. SB Wydz. IV KW MO w Siedlcach. Został zwerbowany, jako osobowe źródło informacji dotyczących nielegalnej budowy kaplicy we wsi Rętki i administratora parafii Zbuczyn ks. Jana Siekierko w w/w sprawie. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy. W zamian za przystąpienie do współpracy obiecano umorzyć prowadzone przeciwko niemu dochodzenie w sprawie nielegalnego handlu końmi. Podczas współpracy donosił między innymi na Nowosielskiego Jana, Ługowskiego Zygmunta i Hieronima, Cielemęckiego Juliana, Ługowskiego Zygmunta, Jaroszkiewicza Henryka, Ługowskiego Mariana, Cielemęckiego Jana, Ługowskiego Stanisława, Ługowską Genowefę. 11.10.1976 dostał w ramach wynagrodzenia upominek rzeczowy (paczka delikatesowa) wartości 1600zł. 2 października wystawiono wniosek o zakończenie współpracy w związku z tym, że kaplicy nie wybudowano (rozebrano ją) a w przyszłości nie przewiduje się powtórzenia takiej sytuacji. W archiwach IPN zachowały się jego Teczka Personalna i Teczka Pracy zawierające razem 57 dokumentów.