TW „Rabin”

By | Marzec 2, 2014

Buś Aleksander s. Tomasza ur. 27.05.1945 IPN Lu 00419/1566 t.1 i 2 TW ps. „Rabin” nr. rej. 6946 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. narodowości polskiej pochodzenia żydowskiego. Wykształcenie wyższe ekonomiczne. W latach 80-tych pracownik Fabryki Narzędzi Skrawających „VIS” w Siedlcach na stanowisku kierownika administracyjnego. Do współpracy z SB był typowany dwukrotnie. Pierwszy raz wniosek o werbunek na TW z racji kontaktów z przedstawicielami byłej ambasady Izraela wystawiono w Warszawie 25.09.1967 podczas jego studiów w SGPiS. W związku z tym, że odmawiał udzielania informacji o środowiskach żydowskich argumentując to tym, że nie ma z nimi obecnie żadnego kontaktu i wyjazdem na stałe z Warszawy postanowiono 10.04.1970r. zakończyć próbę werbunku a jego akta przekazano do archiwum Biura C KW MO w Warszawie. Drugi raz 12.12.1983 por. Krzysztof Siwiński st. insp. Wydz. V WUSW w Siedlcach bazując na jego warszawskich aktach w Siedlcach rozpoczął przygotowania do zwerbowania na tajnego współpracownika SB w celu zdobywania informacji o osobach prowadzących lub zamierzających prowadzić wrogą działalność na terenie zakładu pracy jak i o sytuacji tam panującej. 27.11.1986 został pozyskany do współpracy bez pobierania pokwitowania współpracy. Do momentu pozyskania udzielił wielu istotnych informacji do Sprawy Obiektowej kryptonim „Elektron”, Sprawy Operacyjnego Sprawdzenia kryptonim „Twardogłowy” i szeregu informacji dotyczących personalnie Ewy Michałowskiej, Mariana Jaszczuka i innych. Kategorycznie odmówił udzielania informacji o środowisku żydowskim zasłaniając się brakiem wiedzy na ten temat.01.07.1988 zmienił miejsce pracy przechodząc na stanowisko kierownika Domu Usług w Siedlcach Międzywojewódzkiej Usługowej Spółdzielni Pracy. W tym okresie odbył 20 spotkań z przedstawicielami SB. Jeszcze w czerwcu 1989 r. składał relacje z nastrojów panujących w spółdzielni po wyborach 4 czerwca. Był wynagradzany rzeczowo. Dostał między innymi wykładzinę podłogową o wartości 8370zł. 4 grudnia 1989 roku kapitan Krzysztof Siwiński wystawił wniosek o zakończenie współpracy i złożenie jego akt w archiwum WUSW w Siedlcach z kategorią Akt „B10”. W archiwach IPN zachowały się jego 2 Teczki Personalne z 1967 i 1983 roku, Zeszyty Ewidencyjne i Teczka Pracy łącznie 218 dokumentów.