W Warszawie w wieku 74 lat zmarł Zbigniew Romaszewski…

By | Luty 15, 2014

W Warszawie w wieku 74 lat zmarł Zbigniew Romaszewski, legenda opozycji antykomunistycznej, działacz KOR i Solidarności, wieloletni senator i wicemarszałek senatu. W 2011 r. został odznaczony przez prezydenta Orderem Orła Białego.

Zbyszku będziemy o Tobie pamiętać. Na zawsze pozostaniesz w naszych sercach.

Byli działacze Solidarności z Białej Podlaskiej, Siedlec, Sokołowa Podlaskiego, Terespola i Węgrowa.

Zbyszka poznałem w 1980 roku podczas I Spotkania Komisji Interwencyjnych Solidarności, który odbył się w Warszawie w siedzibie Polskiej Akademii Nauk .  Po wprowadzeniu stanu wojennego dostałem do niego kontakt przez Tadeusza Kłopotowskiego. W 1984 roku Zbyszek wprowadził mnie w struktury warszawskiego radia Solidarność. Pomagał w zdobywaniu sprzętu potrzebnego do uruchomienia radia S w Siedlcach. Do 89 roku w czasie naszej podziemnej działalności spotykałem się z nim i jego żoną Zosią regularnie organizując różne nielegalne wtedy przedsięwzięcia. Wtedy zawiązała się między nami przyjaźń. Łączyła nas idea wolnej Polski.  W 89 podczas wyborów do senatu pomagałem mu w kampanii wyborczej w dawnym województwie tarnobrzeskim. Po powstaniu Fundacji Gazety Podlaskiej na nasze zaproszenie wielokrotnie odwiedzał Siedlce. Wspaniały, oddany bezgranicznie Polsce i Solidarności wielki Polak. Będzie nam Ciebie bardzo brakowało Zbyszku.

Tomasz Olko Prezes Zarządu Fundacji Gazety Podlaskiej im. prof. Tadeusza Kłopotowskiego w Siedlcach

Warszawa kwiecień 2007 r. Obchody 25-tej Rocznicy Powstania Radia „Solidarność” (od lewej Zbigniew Romaszewski Warszawa. Kornel Morawiecki Wrocław, NN Toruń, Tomasz Olko Siedlce, Ireneusz Jerzy Haczewski Lublin