TW „13”

By | Luty 13, 2013

TW „13” Kłopotek Stanisława c. Stanisława u. 16.08.1946 IPN Lu 00414/467 Siedlce

Wykształcenie średnie ekonomiczne, pracownik Wagonowni PKP Siedlce. Była pozyskiwana do sprawy obiektowej kryptonim „Transport”. 17.12.1981 r. przez ppor. Michała Firusa. Napisała własnoręcznie zobowiązanie o współpracy z SB. Do 27.03.1986 r. przekazała 31 informacji dotyczących nielegalnej działalności pracowników PKP, uczestnictwa ich w uroczystościach organizowanych przez nielegalne struktury i kościół. Przekazywała też informacje dotyczące negatywnych komentarzy i wypowiedzi pracowników w związku z różnymi wydarzeniami w kraju. Uzyskiwano też od niej informacje o wyjazdach pracowników do KK. Informacje przekazywane przez TW były wykorzystywane też w sprawach operacyjnego rozpracowania kryptonim „Kolporter” i SOR kryptonim „Awangarda”. Jej współpraca była oceniana b. pozytywnie. Dostawała paczki delikatesowe. 18.11.1987 r. w związku z jej stanem zdrowia zawieszono współpracę a akta złożono w archiwum.