TW „Janek”

By | Listopad 30, 2012

TW „Janek”-Śledź Jerzy s. Feliksa ur. 2.01.1924 IPN Lu 00414/31(Łuków)

Pracownik parowozowni Łukówpozyskany do współpracy 7 X 1966 przez por. T. Daniluka. Kierunkowy Plan wykorzystania TW „Janek” nr rej. 5949 z 8 V 1971. (fragmenty) Spotkania z tw odbywały się w LK „Osiedle” w Łukowie. Własnoręcznie napisane zobowiązanie o współpracy 7 X 1966. W 1970r odbyto z nim 7 spotkań. Przez okres współpracy był sprawdzany przy pomocy równoległej sieci tw byłych tw i oraz k. operacyjne. TW „Janek”, jako długoletni pracownik lokomotywowni ma duże możliwości informowania nas o interesujących naszą służbę osobach i faktach.. Pracując w lokomotywowni Łuków jeszcze w okresie okupacji zna osoby tam zatrudnione wszystkie, wie, kto co robił w przeszłoości i zna zachowanie i postawę w chwili obecnej. Jako człowiek o dużym autorytecie może przy odpowiednim kierowaniu nim z naszej strony oddziaływać na środowisko pracowników lokomotywowni w sensie dla nas pozytywnym. TW „Janek”, jako jednostka cenna nie może się narażać na dekonspirację. TW „Janek” przez okres współpracy wynagradzany był tylko trzykrotnie na łączną sumę 800zł. W roku bieżącym należy wynagradzać go częściej i większą sumą, co niewątpliwie wpłynie dodatnio na dalszą współpracę.

4.11.1975 wystawiono wniosek o wyeliminowanie go z czynnej sieci TW.