Ciuk Marian TW ps. „Adam” Siedlce

By | Listopad 28, 2012

Ciuk Marian s. Władysława 8.12.1949 IPN Lu 00414/540 TW ps. „Adam” Siedlce

Pracownik Odlewni Staliwa Stalchemak w Siedlcach na stanowisku odlewnik (st. mistrz) Pozyskał go do współpracy w ramach współodpowiedzialności obywatelskiej za bezpieczeństwo i porządek publiczny w kraju oraz ewentualną pomoc w zdobyciu paszportu służbowego na wyjazd za granicę.  por. Dębczak Lech. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy Pozyskany do współpracy został 11.06.1984r w związku z wyjazdem na kontrakt do RFN. Zwerbowany został w celu kontrolowania ludzi wyjeżdżających na kontrakty zagraniczne (RFN) . W związku z wyjazdem oficera prowadzącego Lecha Dębczaka na Podyplomowe Studium w Akademii Spraw Wewnętrznych i odmową TW na spotkania z innymi funkcjonariuszami SB wystawiono wniosek o zawieszenie współpracy w okresie od 1.10.1984r do 1.10.1985r.. W tym okresie czasu odbyto jedno spotkanie z TW. W trakcie współpracy odbyto z nim 5 spotkań. Od 1987 r. zaczął unikać spotkań i nie nawiązywał kontaktu. Gdy przebywał w RFN odmawiał przywiezienia do Polski, paczek, listów i książek. Podczas współpracy nie był wynagradzany. W 1988 r. wystawiono wniosek o rozwiązanie współpracy.