Ks. Prałat Józef Miszczuk

Ksiądz Prałat Józef Miszczuk

Rocznik 1938

W 1980r pełnił funkcję prefekta w Liceum im. Bolesława Prusa w Siedlcach

Od 1981r jest kapelanem siedleckiej Solidarności, którym to pozostaje do dnia dzisiejszego. W 1981 roku wspólnie z działaczami siedleckiej ?Solidarności? organizował pierwsze, ogólno miejskie uroczyste obchody Święta 3 Maja, a także uroczystości związane z pierwszą rocznicą podpisania porozumień sierpniowych.  W 1981 roku czynnie wspierał Okupacyjny Ogólnopolski Strajk NSZZ Rolników Indywidualnych Solidarność w Siedlcach. Rolnicy okupowali siedzibę siedleckich Organizacji Młodzieżowych w Siedlcach. Strajk zakończył się 14 grudnia 1981 roku. Ksiądz Józef Miszczuk 17 grudnia 1981 roku został mianowany przez biskupa Jana Mazura Ordynariusza Diecezji Siedleckiej przewodniczącym Diecezjalnego Komitetu Pomocy Represjonowanym i Uwięzionym w Siedlcach. Siedlecki Komitet został powołany, jako drugi w Polsce po warszawskim. W ramach prac tego Komitetu gromadził do współpracy ludzi, którzy w siedleckim klasztorze sióstr Benedyktynek – Sakramentek odbywali spotkania i organizowali magazyny zebranych darów i środków finansowych. Wielokrotnie odwiedzał internowanych z terenu województwa siedleckiego przebywających w Zakładach Karnych w Białej Podlaskiej, Włodawie, Lublinie, Kwidzynie i Rzeszowie-Załężu. Pomagał w organizowaniu Mszy Świętych w intencji Ojczyzny w siedleckich kościołach i występów aktorów na ich terenie. Brał udział w kolportażu niezależnej prasy i wydawnictw. Za jawne wspieranie ?Solidarności? dotykały go różnego rodzaju szykany ze strony władz takie jak:liczne przesłuchania, namowy do współpracy z SB, skargi do przełożonych itp.W latach 1985-89 organizował Tygodnie Kultury Chrześcijańskiej i występy Teatru Domowego. W latach 1987-89 brał udział w akcji odbudowy kopca Piłsudskiego w Majówce k. Siedlec.Po 1989 roku został Honorowym Kapelanem Siedleckiej Solidarności i Duszpasterzem Ludzi Pracy. Ksiądz prałat Józef Miszczuk, jest niekwestionowanym autorytetem moralnym. Od ponad 40 lat wychowuje i naucza kolejne pokolenia Siedlczan, ucząc ich patriotyzmu i poszanowania godności drugiego człowieka. Jest publicystą lokalnych i regionalnych mediów, m.in. Echa Katolickiego i Katolickiego Radia Podlasie. Był wyróżniany wielokrotnie przez siedlecki oddział NSZZ ?Solidarność? Region Mazowsze. Otrzymał miedzy innymi pamiątkowe statuetki z okazji XX-lecia i XXV-lecia powstania Solidarności. W sierpniu 2010 roku został uhonorowany medalem XXX-lecia NSZZ ?Solidarność? Regionu Mazowsze. W roku 2006 prezydent miasta Siedlce przyznał mu nagrodę za zasługi na rzecz społeczności lokalnej.