Zbigniew Adamczuk

By | Wrzesień 8, 2012

Adamczuk Zbigniew

Rocznik 1932

Rolnik ze wsi Małomotki gmina Repki. W latach 1980-1981 brał udział w organizowaniu Solidarności Rolniczej na terenie byłego województwa siedleckiego. Był członkiem Zarządu Wojewódzkiego NSZZ RI ?S? województwa siedleckiego.30 grudnia 1980 roku uczestniczył w akcji protestacyjnej rolników, jaka miała miejsce w Sądzie Najwyższym w Warszawie odnośnie zrejestrowania NSZZ RI ?Solidarność?.  W 1981 roku uczestniczył czynnie Ogólnopolskim Strajku Okupacyjnym Rolnikóww Siedlcach. Po wprowadzeniu stanu wojennego ukrywał się do 14 stycznia 1982 r. 14 stycznia 1982 został internowany i osadzony w Zakładzie Karnym we Włodawie a następnie w Lublinie. Po wyjściu z internowania  podjął działalność antyreżimową kolportując między innymi w środowisku wiejskim prasę i wydawnictwa niezależne. W latach 1982-1984 brał udział w Mszach za Ojczyznę organizowanych w kościele Świętego Stanisława Kostki w Warszawie przez księdza Jerzego Popiełuszkę. W 1985 roku aktywnie uczestniczył w manifestacji rolników zorganizowanej na Żoliborzu w Warszawie. 4 września 1987 roku był jednym z wnioskodawców złożenia w siedleckim Sądzie Wojewódzkim wniosku o rejestrację społeczno-zawodowej organizacji rolników pod nazwą ?Solidarność Rolników Indywidualnych Województwa Siedleckiego?. Wniosek podpisało 5 z 28 sygnatariuszy deklaracji założycielskiej: Edmund Drygiel, Franciszek Lipka, Edward Kokoszka, Stanisław Żelazowski i Zbigniew Adamczuk. Obecnie działa w Stowarzyszeniu Chłopów Internowanych, Prześladowanych i Represjonowanych w byłej PRL gdzie pełni funkcję sekretarza.

Image

Rok 1981 – uroczysta Msza Święta. Od lewej stoją (1()Marek Sikorski, (2)  Franciszek Bieliński, (3) Zbigniew Adamczuk