Joanna Andrzejewska

By | Wrzesień 8, 2012

Andrzejewska Joanna

Rocznik 1965

Przedstawicielka rodziny Andrzejewskich czynnie zaangażowanej w działalności opozycyjnej, szczególnie tej ?solidarnościowej?. W 1980 roku była uczennicą Królówki W latach 1982-86 projektowała solidarnościowe znaczki (m.in. przedstawiające papieża i więźniów sumienia) plakaty, ulotki, pocztówki okolicznościowe, malowała transparenty. Brała aktywny udział w akcjach ulotowych, kolportażu prasy i książek. W latach 1983-1986 była współpracownikiem redakcji ?Metrum?, gdzie odpowiadała za wizualny kształt pisma i wykonywała ilustracje. Autorka opracowań plastycznych książek wydawanych w Wydawnictwie im. Grzegorza Przemyka. Brała czynny udział w różnego rodzaju manifestacjach i akcjach protestacyjnych organizowanych przez siedlecką opozycję. Represjonowana (karana przez kolegium do spraw wykroczeń, zatrzymywana przez SB) Od 1987 czynna w Warszawie w Grupach Oporu ?Solidarni?. Od 1983 roku była współpracownikiem Siedleckiego Komitetu Oporu Społecznego. Aktualnie przebywa w Szwajcarii.

Rok 1984. Joanna Andrzejewska przy pomniku Tadeusza Kościuszki dzień po demonstracji z okazji Święta 3 Maja Jak widać na zdjęciu trochę kwiatów się jeszcze zostało.  Pomnik nie posiada głowy. Został wcześniej zniszczony przez ?nieznanych sprawców?.     (fot. Z. Andrzejewski)

.

Znaczki wykonane według projektów Joanny Andrzejewskiej.

Joanna Andrzejewska przy plakacie wydanym przez redakcję ?Praworządności? w 1985r. informującym o osobach pozbawionych wolności z przyczyn politycznych (na liście są jej dwaj bracia Leszek i Mirosław Andrzejewski). (fot. Zbigniew Andrzejewski)