Ryszard Piekart

By | Sierpień 26, 2012

Piekart Ryszard

Rocznik 1937

Od połowy lat 70-tych do 1989r. zajmował się drukiem i kolportażem prasy niezależnej i wydawnictw książkowych (m.in. ?Biuletyn Informacyjny KOR?, ?Placówka?, ?Gospodarz?, ?Opinia?, ?Głos?, ?Niepodległość?, ?Aneks?, ?Zapis?, ?Puls?, ?Krytyka? i wydaw. m.in. Kręgu, Nowej, Młodej Polski, Wydawnictwa Polskiego, im. Konstytucji 3 Maja, PoMostu). Należał do Siedlecko-Podlaskiej Grupy Ludowo-Narodowej i Podlaskiej Grupy Niepodległościowej. Od 1979 roku członek-założyciel KPN (pod aktem założycielskim KPN podpisał się, jako Roman Kosowski). Uczestniczył w organizowaniu rocznicowych manifestacji patriotycznych i w budowie pomnika Ofiar Katynia na cmentarzu powązkowskim w Warszawie w 1980 r. W 1980 roku pracował w Zakładach Przemysłu Dziewiarskiego ?Karo? w Siedlcach, jako pracownik fizyczny. Był tam jednym z założycieli NSZZ ?Solidarność? i pełnił w nim funkcję członka Komisji Zakładowej. Po ogłoszeniu stanu 13 grudnia 1981 roku został internowany. Za próbę zorganizowania strajku w ZPD ?Karo? i zredagowanie ?Odezwy do Załogi?. W czasie internowania został aresztowany i skazany na dwa lata więzienia w zawieszeniu na cztery lata i ponownie internowany. Po zmianie wyroku przez Sąd Najwyższy na karę czterech lat bezwzględnego więzienia do więzienia już nie trafił, bo nie pozwalał nie pozwalał na to stan jego zdrowia. 13 sierpnia 1982r w ośrodku internowania w Kwidzynie został bestialsko pobity przez zomowców i służbę więzienną. Przebywał przez wiele miesięcy w  szpitalu. W wyniku „ścieżki zdrowia” w kwidzyńskim więzieniu nigdy już nie powrócił do zdrowia. 29 marca 1983r został uznany inwalidą II grupy. Po wyjściu z internowania ?.. 1982r nie zaprzestał działalności i w dalszym ciągu zajmował się kolportażem podziemnej prasy i wydawnictw. Był wielokrotnie represjonowany (rewizje w domu, zatrzymania). W 2011 roku zostął odznaczony Kryżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Obecnie przebywa na rencie inwalidzkiej.

\s

Legitymacja KPN z numerem 8 Ryszarda Piekarza wystawiona 1 IX 1979r

1982r  ZK Kwidzyn.  (1)Siewierski Janusz Sokołów Podlaski, (2)Różycki Janusz Biłgoraj, (3)Piekart Ryszard Siedlce (4)Goławski Zygmunt Siedlce, (5) Banasiak Henryk Gołdap, (6)Mazurek Tadeusz Biłgoraj, (7)Sarnicki Radosław Zamość,

Decyzja o internowaniu nr. 41/81 wystawiona przez Komendanta Wojewódzkiego MO w  Siedlcach 12 XII 1981r.

Wyrok Sądu najwyższego Izba Karna w Warszawie w sprawie Ryszarda Piekarza podwyższający do 4 lat  więzienia wyrok Sądu Rejonowego w Siedlcach opiewający na dwa lata więzienia.