Leksykon Siedleckiej Opozycji Niepodległościowej

KULTURA:
Leksykon opozycji

autor: Stanisław Jastrzębski

Na lokalnym rynku księgarskim ukazał się ?Leksykon siedleckiej opozycji niepodległościowej ze szczególnym uwzględnieniem Solidarności?. Autorem książki jest Tomasz Olko, a wydawcą Fundacja ?Gazety Podlaskiej? im. Tadeusza Kłopotowskiego.

Książka licząca ponad 450 stron zawiera biogramy ponad 200 osób, które w latach 80. działały w podziemnej Solidarności oraz innych organizacjach i środowiskach opozycji demokratycznej. Oprócz biogramów jest też dużo archiwalnych zdjęć i dokumentów, również tych z Instytutu Pamięci Narodowej.

Autor pracował nad wydawnictwem ponad trzy lata. Podjął próbę opisania wszystkich osób, które były zaangażowane w walkę z komuną. ? Starałem się dotrzeć do wszystkich ludzi dawnej opozycji, jednak do niektórych dotrzeć mi się nie udało. Zdaję sobie sprawę, że w książce nie ma wszystkich biogramów ludzi siedleckiej opozycji. Może uda się to nadrobić w przyszłości i poszerzyć opracowanie przy okazji kolejnych wydań – mówi Tomasz Olko.

Biogramy, ułożone alfabetycznie, poprzedzają słowo od autora oraz teksty prof. Antoniego Dudka i Krystyny Jastrzębskiej. W szacie graficznej książki dominują czarno-białe kolory. Niewątpliwie ?Leksykon? jest interesującym przyczynkiem do historii siedleckiej opozycji niepodległościowej lat 80.